Marabu houtskool

Marabu houtskool voor de kamado.

Om fijn aan de slag te gaan met jouw kamado heb je natuurlijk kwalitatief goede producten en accessoires nodig. Daar valt houtskool ook onder. De houtskool die wij verkopen is kwalitatief de beste houtskool voor de Kamado; Marabu houtskool. Dit is een zeer zuivere, zwarte houtskool die zuinig in gebruik is.

houtskool marabu
marabu houtskool

De oorsprong van marabu houtskool.

De oorsprong van de Marabu houtskool ligt in Afrika, Marabú wordt vernoemd onder Cubaans hardhout. Of ja, wat je Cubaans noemt. Er zit in ieder geval een interessant verhaal achter. Marabu wordt van de Marabú-plant gehaald. Dat is een plant die wild en zéér agressief groeit tot in struiken of bomen van maar liefst tien meter hoog. Officieel komt de plant niet uit Cuba, of uit de Caraïben op zich: hij is in de negentiende eeuw geïmporteerd uit Afrika.

Geschiedenis marabu houtskool.

Nu even een korte geschiedenis koers: Cuba werd vroeger financieel gesteund door de Sovjet-Unie omdat het toentertijd ook een communistische staat was. Toen de Sovjet-Unie echter viel stopte natuurlijk ook die financiële steun en stond Cuba er alleen voor. Toen Cuba daarom in een zware economische crisis belandde in de jaren negentig stonden veel gebieden leeg en had de plant vrij spel om te groeien, wat resulteert in massagroei.

Nu is hij dus niet meer uit het Cubaanse landschap weg te denken. Een prachtig pareltje, met de mooie bloemen die er aan groeien. En dan die hemelse houtskool. Aan grondstoffen komt het in ieder geval niets tekort. En voor de mensen die aan het milieu willen denken, is dit een prima product. Marabu heeft een bijna zuiver percentage houtskool. Het verschil die je hierin merkt met vergelijking tot goedkopere “standaard” houtskool, is dat wanneer houtskool nog wat vluchtige stoffen bevat, deze gassen vrij komen bij het aansteken en verbranden van de houtskool. Dat zie je aan de rookontwikkeling die plaats gaat vinden, en ruik je aan de petroleum-achtige geur die vrij komt.

marabu houtskool
houtskool marabu

Meer over marabu houtskool.

Marabu houtskool is rook- en geurloos. En dat verschil proef je in je voeding. Deze houtskool gaat gemiddeld 3x langer mee dan houtskool die je in de supermarkt of bouwmarkt koopt, want een hoger koolstofpercentage, betekent meer brandstof. Marabu heeft een hoge brandwaarde en een lange brandduur.

Vaak zitten er vloeistoffen in de goedkopere kolen verwerkt om ze makkelijker te laten branden. Deze vloeistoffen verdampen tijdens de verbranding, en worden vervolgens opgenomen in de voeding die je op eet. Dus deze Kamado houtskool is ook nog eens gezonder! Het aansteken van Marabu houtskool gaat minder makkelijk als de huis tuin en keuken houtskool. Dat komt omdat het compacter van structuur is en er geen vloeistoffen in verwerkt zijn. 

Aansteken marabu houtskool.

Marabu houtskool heeft even de tijd nodig om op gang te komen. Als hij eenmaal brandt, dan brandt het voor uren en uren. Je zal dan ook niet snel zonder houtskool komen te zitten. Echt een favoriet voor heerlijke lange BBQ sessies. Zowel op open als gesloten BBQ’s. Ook uitermate geschikt voor het bakken van pizza’s op een Kamado.

Een Kamado kun je zien als keuken en houtskool is de brandstof. Zonder goede kolen kun je toch net niet het uiterste uit jouw kookkunsten halen. En dat zou eeuwig zonde zijn van je gerecht. Wanneer weet je of je de juiste kolen voor jouw Kamado hebt gekocht? Allereerst is het belangrijk om enkel natuurlijke producten te gebruiken in je Kamado. De Kamado is namelijk luchtdicht afgesloten en is zuurstofarm aan de binnenkant. Dit is precies de reden waarom je zo lang met je houtskool kunt doen in je Kamado. Het effect hiervan is echter ook dat je alles proeft in je gerecht wat je binnenin je Kamado gebruikt.

Het is daarom wel belangrijk enkel natuurlijke producten te gebruiken. Gebruik dus geen witte chemische aanmaakblokjes, lampenolie, terpentine etc om je Kamado aan te steken. Gebruik ook geen briketten als brandstof, gebruik altijd 100% natuurlijke houtskool in je Kamado. In briketten zitten bindmiddelen (hoe krijg je anders een mooi geperst blokje), wordt houtskoolgruis (afval) gebruikt en/of wordt afvalhout gebruikt van ongecontroleerde herkomst. En dit hout kan best verf of impregneermiddel bevatten. Neem het risico niet, gebruik gewoon goede houtskool in je Kamado.

Hoe herken je goede houtskool?

Het brandvermogen kun je herkennen aan de dichtheid van de boom waar de houtskool van is gemaakt en de grote van de blokken. Hoe hoger de dichtheid, hoe zwaarder een blok van hetzelfde formaat wordt en hoe langer je ermee kunt koken en des te hoger de temperatuur die je kunt behalen. Dus vergelijk een blok van 10x10cm van een lichtere boomsoort en een zware boomsoort naast elkaar, je zult het verschil zien en merken.

Aan de zak kun je het ook vaak zien: 10kg zware kwaliteit neemt minder ruimte in dan 10kg lichte kwaliteit en zit daarom in een kleinere zak. Zoek ook naar grote blokken, deze gaan langer mee in je Kamado en helpen om de temperatuur makkelijker te beheersen.

Vergelijkbare berichten