Informatie over steigerhout en toepassingen

Steigerhout voor binnen en buiten.

Steigerhout blijft een veel gekozen houtsoort voor zowel binnen meubelen als buiten meubelen. Misschien ben je al bekend met steigerhout en weet je inmiddels een beetje wat je ervan kan verwachten. Maar is steigerhout voor jouw nog helemaal nieuw? Hieronder hebben we informatie verzameld over wat je kan verwachten van steigerhout en steigerhouten meubels.

Nieuw steigerhout

 • Kop maat 30 x 195 mm
 • Fijn bezaagd
 • Kunstmatig gedroogd
 • Blank minder geschikt voor buiten, na de juiste behandeling wel geschikt voor buiten.
 • Steigerhouten meubels worden volledig geschroefd niet verlijmd.
nieuw steigerhout.spec
Informatie steigerhout

Old-look steigerhout

 • Kop maat 30 x 195 mm
 • Fijn bezaagd
 • Kunstmatig gedroogd
 • Behandeld bij onze leverancier om de old-look kleur/look te krijgen.
 • Bij steigermeubelen van old-look steigerhout blijven de zaagkanten blank van kleur.
 • Door deze behandeling geschikt voor buiten/ wel jaarlijks nabehandelen voor de optimale levensduur.
 • Steigerhouten meubels worden volledig geschroefd niet verlijmd om te zorgen dat het hout kan blijven werken.
old look steigerhout spec
Informatie steigerhout

Gebruikt steigerhout

 • Kop maat 32 x 198 mm
 • Fijn bezaagd
 • Met vuilresten (denk aan beton/stuc ed.) /wisselende kleuren door gebruik op de bouw.
 • Geschuurd indien gewenst.
 • Standaard met originele krammen, deze delen worden niet gebruikt bij onze steigerhouten meubelen.
 • Meubels worden volledig geschroefd niet verlijmd.
gebruikt steigerhout spec
Informatie steigerhout

Geschiedenis van steigerhout in de meubelbranche.

Jaren geleden is steigerhout ontdekt als voordelig alternatief voor het maken van meubels. Echter waren dit toen nog de echte planken die gebruikt werden op de bouw. Vaak werden de meubels nog nat geschroefd en werd er minder rekening gehouden met het werken van het hout. Op de lange termijn bleek dit dan ook problemen op te leveren. Desondanks bleef dit wel een populair houtsoort voor het maken van meubels. Hierdoor zijn vele houthandelaren met dit houtsoort aan de slag te gaan. Hun zijn de steigerplanken gaan verfijnen zodat het geschikter werd voor de robuustere meubel industrie.

Inmiddels is steigerhout dan ook uitgegroeid tot een populair houtsoort dat bijna niet meer uit de echte bouw te krijgen is. Het ooit zo goedkope hout uit de bouw is nu ongeveer de duurste steigerplank die je kunt kopen. Door de enorme hoeveelheid vraag en aanbod zijn er ook vele verschillende soorten steigerhout en kwaliteiten voor het steigerhout ontstaan.

Steigerhout in diverse soorten met verschillende eigenschappen.

Wij bieden 3 soorten steigerhout aan. Nieuw steigerhout, old-look steigerhout en gebruikt steigerhout. Natuurlijk netjes terug gedroogd en van fijne kwaliteit. Maar vergeet niet.. in de basis blijft het steigerhout een robuuster houtsoort waarbij je geen hele verfijnde meubels moet willen verwachten. Het voordeel van steigerhouten meubelen is dat het kan tegen een stootje en een stoere, doorleefde uitstraling heeft.

DE WERKING VAN STEIGERHOUT EN STEIGERHOUTEN MEUBELEN.

Steigerhout is een natuurproduct dat reageert op weersinvloeden en verschillen in de luchtvochtigheid. 
Dit geld natuurlijk voor tuinmeubelen maar zeker ook voor steigerhouten meubels voor binnen.

Krimpen en uitzetten van steigerhout en steigerhouten meubelen.
Steigerhout zet uit bij vochtopname en krimpt bij vochtverlies. Zo kan het zijn dat uw steigerhouten tafel in sommige periode ruime kieren heeft tussen de planken en dat deze in andere periodes verdwenen zijn. Dit noemen ze het werken van het hout.
Om dit proces tot een minimum te beperken zijn al onze steigerhouten planken terug gedroogd. Ook wordt hier in de constructie van uw meubel rekening zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Helemaal voorkomen is niet mogelijk, en eigenlijk ook niet nodig. Het geeft de meubels namelijk ook een bepaalde uitstraling. Maar wilt u het toch graag zoveel mogelijk voorkomen is het belangrijk de temperaturen en de luchtvochtigheid in uw huis / werkruimte zo constant mogelijk te houden.

Vrijkomen van hars in jouw steigerplank of steigerhouten meubel.
In de warmere periodes kunt u meemaken er een beetje hars vrijkomt uit uw plank. Dit noemen ze het bloeien van het hout. Dit is een natuurlijk proces. Wat u het beste kunt doen is dit even wegsteken. Als wij dit hier zien doen wij dit uiteraard al voor u. Dit stopt vanzelf.

Barsten in steigerhout.
In steigerhout kunnen barsten zitten of deze kunnen later ontstaan. Dit komt door de werking van het hout en hoort echt bij het robuuste karakter. Hier hoeft u dan ook als dit gebeurt niet van te schrikken. De plank zal nooit helemaal doorscheuren.

Behandelen van steigerhout.
Buiten blijft het van belang om uw hout goed te behandelen. Zo heeft u er het langste plezier van en blijft het het langste mooi. Voor binnen is een kleurbehandeling alleen voor de uitstraling. Wat binnen wel praktisch kan zijn is een coating als bescherming tegen vlekjes.

Steigerhouten behandelen voor binnen.

Het behandelen van steigerhout als bescherming tegen vlekjes.
Denk hierbij aan bescherming voor bijvoorbeeld eettafels en salontafels.
Op de site zul je regelmatig tegenkomen dat wij een coating op het steigerhout aanbieden.
Hiermee bedoelen we dan een waterafstotende coating die het hout afsluit. Deze laag is ultra mat en transparant zodat hij vrijwel onzichtbaar zal zijn.
Deze coating beschermt jouw tafel tegen vlekjes door vloeistoffen. Blijf natuurlijk altijd opletten met producten die veel kleurstof bevatten zoals rode wijn en olieachtige maaltijden, denk hierbij aan de Indonesische keuken.

Het behandelen van steigerhout met een kleur.
Het steigerhout voor binnen hoeft niet beschermd te worden met een wash of beits.
Maar het kan natuurlijk wel behandeld worden met een wash of beits als u het steigerhout liever in een andere kleur zou zien.
Denk hierbij aan whitewash, greywash, blackwash, dekkend wit, dekkend grijs, dekkend zwart maar ook roze, groen of blauw.

kleuren.steigerhout
Informatie steigerhout


Steigerhout behandelen voor buiten.

Behandelen tegen vocht en vlekjes voor buiten.

Het behandelen van steigerhout tegen vocht.
Het liefst zouden wij het hout voor buiten ook behandelen met een coating. Zeker de tuintafel want iedereen knoeit toch wel eens. Nu kun je hout buiten niet zomaar afsluiten met een coating. Het moet namelijk wel kunnen blijven ademen. Maar tegenwoordig hebben wij een heel fijn product die perfect werkt voor buiten. Namelijk de waterafstotende behandeling door de Nanoskin.

De Nanoskin voor buiten.
De Nanoskin is een op nanotechnologie gebaseerde coating die speciaal is ontworpen voor het behandelen van hout. Na behandeling met de nanoskin zul je zien dat water als pareltjes op het behandelde hout blijft liggen. Bovendien biedt het bescherming tegen mos en vuil. Maar het hout kan na deze behandeling wel blijven ademen en behoudt zijn natuurlijke uitstraling. Bovendien is het milieuvriendelijk en gemakkelijk aan te brengen. Want het is bij dit product wel belangrijk om de behandeling regelmatig te herhalen.

Herhaling voor thuis met de nanoskin.
Hoe vaak je deze behandeling moet herhalen is afhankelijk van het weer, de plaats in de tuin en het gebruik / de slijtage. Je ziet op gegeven moment dat de waterdruppels niet meer als pareltjes op het blad blijven liggen. Dan is het belangrijk om de behandeling te herhalen. Dit is super gemakkelijk door de handige spray flacon.

De nanoskin laat vergrijzing toe.
De nanoskin biedt geen bescherming tegen vergrijzing. Het natuurlijke vergrijzingsproces gaat dus wel door. Mocht u dit niet mooi vinden maar wel wil profiteren van de nanoskin waterafstotende werking adviseren we om zodra je ziet dat je meubel begint te vergrijzen het ook nog een keertje te behandelen met bijvoorbeeld de old-look behandeling of een van de diverse wash / dekkende behandelingen. Hierna kun je gewoon weer verder gaan met de nanoskin voor het waterafstotende effect.

Het behandelen van je steigerhout voor buiten met een kleur.

Wilt u uw steigerhout buiten een kleurtje geven.
Door een wash of dekkende kleurbehandeling op het hout aan te brengen is het hout meteen beschermt tegen weersinvloeden. Dit zul je afhankelijk van de plaats in de tuin en het weer wel af en toe moeten herhalen. Voor sommige meubelen is dit 1x per jaar voor sommige meubelen is dit 1x per 3 jaar. Dit kun je het beste beoordelen in het voorjaar met het voorjaar klaar maken van je tuin.

Standaard kun je bij veel van onze steigerhouten tuinmeubelen kiezen voor diverse kleuren wash en beits.
Denk hierbij aan whitewash, greywash, blackwash, dekkend wit, dekkend grijs en dekkend zwart.
Uiteraard allemaal geschikt voor buiten.

kleuren.steigerhout
Informatie steigerhout