Alles wat je wilt weten over eikenhout

eikenhout verwerken tot meubels

Wij werken met rustiek eikenhout voor onze meubelen

 • Eigenschappen van rustiek eikenhout binnen
 • Eigenschappen rustiek eiken voor buiten
 • Eikenhout behandelen voor binnen
 • Eikenhout behandelen voor buiten
Example A Roll Image

Hout en luchtvochtigheid in huis

Waarom is het met houten meubelen in huis belangrijk om de vochtigheidsmeter in de gaten te houden. Wij vertellen er graag meer over.

Example A Roll Image

Eikenhouten meubelen voor binnen

Add context to your column. Help visitors understand the value they can get from your products and services.

buitenkeuken bbq bay.1

Eikenhouten meubelen voor buiten

Add context to your column. Help visitors understand the value they can get from your products and services.

Eigenschappen van rustiek eikenhout binnen

In onze werkplaats werken wij hoofdzakelijk met eikenhout. Het is een sterk, duurzaam houtsoort met een prachtige uitstraling. Geen gelamineerde platen od. maar echt massief eikenhout. Als u nog nooit massief (eiken)houten meubels heeft gehad zegt het u misschien (nog) niets maar met massief houten meubelen heeft u altijd iets te maken met het werken van het hout. Ondanks dat ons eikenhout voor binnen KD-gedroogd is voor het bewerken blijft hout altijd iets werken bij temperatuurschommelingen en wisselingen in de luchtvochtigheid. Hierdoor kunnen scheurtjes / noesten iets open gaan staan of kan er een haarscheur ontstaan. Uiteraard gaat dit niet ten koste van de kwaliteit / stabiliteit. Zie het als een stukje extra karakter, een cadeautje van moeder natuur.

Hout en luchtvochtigheid in huis

Hout is een natuurproduct wat kan krimpen en uitzetten. Dit is het gevolg van een wisselend vochtgehalte, ook wel het werken van het hout genoemd. Hoe hoger de luchtvochtigheid in een ruimte hoe groter de kans dat het hout zal gaan uitzetten. En hoe droger de lucht, hoe groter dat het hout gaat krimpen (en dus zal scheuren). Dit is een natuurlijke werking van hout dat hoort bij een houten product en is geen klacht die verholpen kan worden. Je kunt de werking van hout wel minimaliseren door te zorgen voor een goede luchtvochtigheid.

Hoe zorg je voor een goede luchtvochtigheid?

In de werkplaats houden wij met het maken van de meubels al rekening met het werken van het hout. Zo werken wij alleen met kwalitatief goed eikenhout dat is terug gedroogd. En worden de meubelen zo geconstrueerd dat de meeste werking van het hout wordt opgevangen door het meubel zelf.De hoeveelheid vocht die jouw meubel bij levering bevat is afgestemd op een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid van 50-55%. Zolang de relatieve luchtvochtigheid thuis tussen de 50-60% blijft, wordt het krimpen en zwellen binnen de perken gehouden en is sprake van een normale werking van het hout.

 • Rustiek eikenhout
  In eikenhout zijn er verschillende sorteringen. Dit heeft voornamelijk te maken met de hoeveelheid scheur/noest in het hout mag zitten. Ons rustieke eikenhout valt in een gemiddelde klasse en mag hier en daar zichtbare scheur/open noesten hebben.
 • Stoppen van scheur / noest
  Grotere scheurtjes/noesten kunnen we stoppen. Dit houd in dat de scheur/noest wordt gevuld met een stopsel. Hierin zijn 2 kleuren. Licht zodat het weinig opvalt of donker om de scheur/noest extra diepte te geven.
 • Optimale luchtvochtigheid
  Wilt u dat het hout bij u thuis het minimale zal werken door de periodes heen. Dan is het belangrijk de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Optimaal voor het hout is deze tussen de 50 en 60%.
 • Onderhoud / vlekgevoelig
  Onbehandeld, blank eikenhout is erg vlekgevoelig. Niet behandelen heeft dan ook nooit onze voorkeur. Lees hieronder meer over het behandelen van eikenhout.

BEHANDELEN VAN EIKENHOUT – BINNEN

Het behandelen van het eikenhout voor binnen toepassingen is hoofdzakelijk voor de kleur. Blank eikenhout is vrij licht en kan een iets gelige ondertoon hebben. De een vindt het prachtig de ander ziet liever een iets andere tint. Daarom is het ook mogelijk om het eikenhout door ons te laten oliën. Een kleurolie vraagt wel om iets meer onderhoud als bijvoorbeeld een matte coating. Een olie slijt namelijk en zal dus met enige regelmaat moeten worden bijgewerkt. Bekijk hieronder de verschillende oliën die wij op het eikenhout kunnen aanbieden.

EN HOE ZIT HET MET EIKENHOUT VOOR BUITEN?

Ook voor de tuin is eikenhout natuurlijk een heel mooi product. Het heeft een stoere, natuurlijke uitstraling en duurzaamheidsklasse van 2! Dit betekend dat het hout zeker 15-20 jaar me zal gaan. Om het hout door de jaren zo mooi mogelijk te houden adviseren wij wel een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

 • Scheurvorming
  Met het drogen van het hout heeft eikenhout de eigenschap om te scheuren. Dit is geen probleem voor de stevigheid en staat mooi bij het natuurlijke karakter. Maar deze smaakt deelt natuurlijk niet iedereen. Het is dan ook belangrijk om dit mee te nemen in uw keuze.
 • Vrijkomen van hars
  In de warmere periodes kunt u meemaken er een beetje hars vrijkomt uit uw plank. Dit noemen ze het bloeien van het hout. Dit is een natuurlijk proces. Wat u het beste kunt doen is dit even wegsteken.
 •  Verkleuring
  Onbehandeld eikenhout is gevoelig voor vergrijzen. Maar ook erg gevoelig voor vlekjes door vocht. Behandelen is dan ook vaak wel gewenst. Lees hieronder meer over de mogelijkheden.

BESCHERMEN EIKENHOUT – BUITEN

Het behandelen van het eikenhout voor buiten kan verstandig zijn om meerdere redenen. Eikenhout ( of ieder andere houtsoort ) zal buiten als onbehandeld vergrijzen. Dit kan erg mooi zijn maar natuurlijk ook zonde van je mooie houten meubel. Een goede optie kan dan ook zijn om je hout te behandelen met een olie. Dit houdt vergrijzing tegen en bied gelijktijdig een bescherming. toepassingen is hoofdzakelijk voor de kleur. Een kleurolie vraagt natuurlijk wel om een beetje onderhoud maar dat is eigenlijk altijd bij hout in de tuin. Voor het optimale resultaat adviseren wij om zodra het voorjaar begint en de tuin voorjaarsklaas gemaakt wordt de olie even te herhalen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de plaats in de tuin. Bekijk hieronder de keuzes voor de eikenhouten oliën.

Ook een nano-coating kan een keuze zijn. Dit is een waterafstotende laag die gelijktijdig wel ademt. Zo blijft het hout beschermt tegen vocht maar zal het niet “stikken”. Let wel op: deze coating biedt geen uv-bescherming en laat dus natuurlijke vergrijzing toe.