Houtskool kamado

Wat is de beste houtskool voor mijn kamado?
Welke houtskool soorten voor de kamado?
Waar is houtskool van gemaakt?
Soorten houtskool
Marabu houtskool
Houtskool aanbiedingen

Wat is de beste houtskool voor mijn kamado?

In een kamado barbecue is goed houtskool onmisbaar. Maar wat is nu het beste houtskool voor mijn kamado? Wij verkopen diverse soorten houtskool met ieder zijn eigen eigenschappen. Op deze pagina leggen wij graag de verschillen uit tussen de diverse houtskool soorten zodat jij makkelijker een keuze kunt maken welke zak houtskool het beste bij jouw wensen past.

Het maakt niet uit wat voor soort grillervaring u wilt – low en slow of heet voor bijvoorbeeld pizza.
Wij hebben de houtskool die u nodig hebt om het voor elkaar te krijgen.

Houtskool Marabu hebben wij in zakken van 5kg en 10kg. Daarnaast hebben wij ook nog voordeel pakketten voor de grootgebruiker. Houtskool eiken van GrillGuru hebben wij in zakken van 4kg en 10kg. Ook hierin hebben wij weer voordeel pakketten.

Welke houtskool soorten voor de kamado?

De kamado BBQ wordt uitsluitend gestookt op houtskool, het gebruik van briketten raden wij af. 

Er zijn veel soorten houtskool op de markt, elk met zijn eigen karakteristieken. De ene soort houtskool is geschikter voor hoge temperaturen en korte duur, de andere soort voor lange duur en op lage temperatuur.

Houtskoolsoorten zoals black wattle, berk, eik, beuk, zijn zachte houtskolen die sneller ontsteken en minder lang branden.. Zachte houtsoorten geven een neutrale rookgeur aan je producten. Uiteraard geeft elke soort een iets andere smaak en ervaring. Experimenteer daarom zelf om te ervaren welke houtskool het beste past bij jouw smaak.

Houtskoolsoorten zoals, Marabu, of Querbracho zijn harde houtskolen hierdoor ontbranden deze langzamer en is de brandtijd aanzienlijk langer. Ze zijn ideaal voor lange barbecue sessies zoals slowcooking of het bereiden van veel pizza’s.

Waar is houtskool van gemaakt?

Houtskool wordt gemaakt van hout. Maar niet alle houtsoorten zijn even geschikt als houtskool. Houtsoorten die veel gebruikt worden voor houtskool zijn: eikenhout, esdoorn, els, acacia en marabu. Dit zijn fijne houtsoorten die lang branden en ieder hun eigen kwaliteiten en voor/na-delen hebben. Zacht houtsoorten zijn niet geschikt omdat deze snel wegbranden.

Goede kwaliteit houtskool is gemaakt van puur hout en bevat geen vulmaterialen.

Houtskool of ‘charcoal’ is hout dat verbrandt is met een beperkte hoeveelheid zuurstof. Doordat er weinig zuurstof bij het vuur komt, verbrandt het hout vrijwel niet waardoor het gaat verkolen. Stoffen die in het hout zitten, zoals methaan, waterstof en waterdamp verbranden wel, waardoor je na het verkolen min of meer zuiver koolstof overhoudt. Dit proces wordt ook wel pyrolyse genoemd. Het verkolen van hout kan enkele dagen in beslag nemen. De uiteindelijke stof is veel zuiverder en brandt ook beter dan gewoon hout.

Soorten houtskool

  • Marabu houtskool
  • Eikenhout houtskool

Marabu houtskool

Gebruik altijd kwalitatieve houtskool in jouw Kamado. We raden aan om te gaan voor 100% natuurlijke houtskool, zoals bijvoorbeeld BBQ Flavour Marabu. Deze houtskool gaat niet alleen lang mee, maar geeft ook minder rook.

De oorsprong van Marabu houtskool

Het uit elkaar vallen van de Sovjet-Unie heeft een belangrijke rol gespeeld in het maken van een hele bijzondere houtskool soort op Cuba. Begin jaren 90 viel de steun aan Cuba van de een op de andere dag weg. Het land kwam in een ernstige landbouwcrisis terecht. De gronden en landbouw werden verwaarloosd. Hierdoor kreeg de invasieve Marabu plant vrij spel om het eiland te gaan overwoekeren. Men ging de strijd tegen de woekerende Marabu aan. Ze kapte deze plant en maakte er houtskool van. En wat een schot in de roos was dat.

Marabu houtskool bleek uitzondert eigenschappen te hebben op het gebied van combustiviteit. Dit zorgt voor de zeer lange bereidingstijd en de hoge graad van carbonisatie tijdens het proces. Het verwerkingsproces is echt artisanaal en tijdrovend te noemen. De houtskoolbrander bouwt een soort van stapel, oftewel een Meiler

Meer over Marabu houtskool

Marabú is een zware houtsoort perfect voor om te barbecueën op de Kamado. Deze eigenschap wordt ook behouden tijdens de 14 tot 24 uur durende verbranding. Mede hierdoor is de calorische waarde heel erg hoog. Marabú houtskool heeft een lange brandduur. Ook op hoge temperatuur ontwikkelt de houtskool heel erg weinig rook. Dit komt door de volledige carbonisatie. Dit maakt de houtskool ideaal voor een middag of een avond grillen op je Kamado.

Houtskool aanbiedingen