Kamado beginner?
Wij helpen je op weg
Ben jij sinds kort troste bezitter van een kamado? Dan gaat er vast een hele wereld voor je open. Zo hebben wij dit in ieder geval wel ervaren toen we voor het eerst aan de slag gingen met onze kamado. Maar er kwamen ook heel veel vragen op ons af. Op deze pagina hebben wij veel van deze vragen gebundeld en we hopen dat dit jouw kamado ervaring makkelijker en nog leuker maakt.
Add a compelling title for your section to engage your audience.
Use this paragraph section to get your website visitors to know you. Consider writing about you or your organization, the products or services you offer, or why you exist. Keep a consistent communication style.
Starten met de kamado
Hieronder vindt je handige adviezen als nieuwe kamado liefhebber!
Hoe kun je de kamado makkelijk aansteken?
Je vult eerst de kamado met houtskool. Welk houtskool je het beste kunt gebruiken lees je een stuk verder in dit artikel. Vervolgens zet je de luchtschuif volledig open voor voldoende zuurstof. Vervolgens leg je in het midden van de kamado een klein beetje tussen het houtskool geschoven 2 aanmaakwokkels. Nu kun je de deksel sluiten, let op dat ook de margrietschijf bovenop helemaal open staat.. Vervolgens zul je na enkele minuten merken dat de warmte gaat verdelen. Het kan dat het de eerste keer nog niet zo makkelijk gaat.. maar dit wordt vanzelf beter.
Welk houtskool gebruik je voor de kamado?
Gebruik ten aller tijde houtskool van goede kwaliteit, zonder allerlei toegevoegde rommel. Dit is slecht voor de kamado en zal ook de smaak en het gemak niet ten goede komen. Zelf zijn wij fan van deze Marabu houtskool. Maar binnen ons assortiment vindt je nog veel meer uitstekende soorten houtskool.
Ook in ons assortiment:
Kamado voor de eerste keer aansteken (inbranden)
Als je een kamado voor het eerst gebruikt is het advies om deze in te branden. Dit doe je door hem de eerste 2 a 3 keer rustig op te steken ( dus niet gelijk aan de pizza starten ). Deze 2-3x laat je hem opwarmen tot een temperatuur van ongeveer 200graden.
De temperatuur regelen van de kamado
Met een kamado regel je de temperatuur door middel van zuurstof. Hoe meer zuurstof hoe warmer de temperatuur. Maar hoe geef je dan meer zuurstof? Onderin heb je een schuifje, deze kun je verstellen, hoe dichter het schuifje hoe lager de temperatuur. Bovenop zit een margrietschijf, hiervoor geld hetzelfde.
Waarschijnlijk was het al duidelijk, maar even voor de duidelijkheid. Als je de luchtschuif onderin en de margrietschijf bovenop helemaal dichtzet gaat de kamado uit. Handig voor als je klaar bent met je bereidingen. Je hoeft de houtskool dus niet op te branden. Wat over blijft gebruik je volgende keer gewoon weer.
Ben jij toe aan pizza bakken op de kamado? Hier hebben wij een artikel over geschreven. Pizza bakken op de kamado.
Use this space to add a short description. It gives enough info to earn a click.
Wil jij meer weten over de kamado?
Schoonmaken en onderhouden
Je wilt jouw nieuwe kamado natuurlijk optimaal onderhouden.
Schoonbranden van de kamado
Een kamado is een veelzijdige en duurzame barbecue, maar zoals bij elk kooktoestel, kan er zich met de tijd een opeenhoping van vet, voedselresten en as vormen. Dit kan leiden tot ongewenste geuren, smaakveranderingen in je gerechten en, nog belangrijker, verminderde prestaties van je kamado.
Door de kamado met enkele regelmaat schoon te branden, verwijder je deze ophopingen en zorg je ervoor dat je kamado altijd optimaal functioneert. Maar hoe doe je dit?
Verwarm de kamado naar een temperatuur van 250 graden en laat deze een half uurtje op deze temperatuur branden.
Weersinvloeden voor de kamado & buitenkeuken
Ondanks dat een kamado natuurlijk onwijs sterk is adviseren wij niet om deze het hele jaar / seizoen onbeschermd. in weer en wind te laten staan. Plaats hem onder een overkapping, rij hem na gebruik even in de schuur of trek er een beschermhoes overheen. Zowel de kamado als eventueel de buitenkeuken blijft dan zoveel mooier.
Add a compelling title for your section to engage your audience.
Use this paragraph section to get your website visitors to know you. Consider writing about you or your organization, the products or services you offer, or why you exist. Keep a consistent communication style.
Meer weten of altijd deze informatie bij de hand hebben? Download hier onze startersgids kamado