Alles wat je wilt weten over Caveman style + recepten.

Laatst kwamen wij door een bezoek aan Yakiniku voor het eerst in aanraking met Caveman style grillen, schandalig hè. Wat een wereld is er voor ons open gegaan. Eerst stonden Aniek en ik elkaar verbaast aan te kijken. Prei zo uit de kolen.. wat een vreemd idee. En dat het dan ook nog eens heerlijk zou zijn hadden wij natuurlijk niet verwacht.

Vol verbazing keken Aniek en ik hoe er een redelijk zwarte prei uit de kolen werd gehaald en schoongeveegd. Maar de smaak. We waren dan ook meteen verkocht. Thuis gingen we direct op zoek naar deze interessante manier van bereiden op de kamado. Nu zeg ik kamado, maar Caveman style kan dus worden toegepast in heel veel barbecues/situaties.

Wat betekend Caveman style?

Het is eigenlijk direct barbecuen op de kolen. Zonder rooster. Dit kan dus met groentes zoals de prei. Maar ook met andere groentes, vlees en vis. Echter zijn er wel een aantal kleine puntjes waar je op moet letten. Maar echt het is heel makkelijk.

Waar moet je dan op letten?

De kolen moeten goed heet zijn voor je aan de slag gaat met Caveman style bereidingen. Maak je vuur van houtskool met hardhout. Omdat je direct op de kolen gaat garen wil je een schoon vuur dat vrij is van veel as.

Gebruik goede houtskool

Gebruik dus geen briketten maar 100% houtskool. 

Als je een goed gloeiend kolenbed hebt, wapper of blaas je de as zo veel mogelijk van de kolen. Vervolgens kun je aan de slag met jouw gerecht cavemen style.

Toen wij eenmaal bekend waren met deze manier van bereiden leken we het ineens overal tegen te komen. Dat gevoel ken je vast wel. In een van onze favoriete bbq boeken, Smokey goodness, het ultieme bbq boek, kwamen wij bijvoorbeeld het Tomahawk steaks cavemen style recept tegen.